Велогенерація — нове слово в альтернативній енергетиці від датацентру Колокол

  • 1 квітня 2017 р.



Зважаючи на загальносвітову тенденцію до піклування про навколишнє середовище, відділ досліджень і розробок датацентру Колокол запустив пілотний проект із забезпечення серверів не лише зеленою, але й корисною електроенергією.

Передісторія розробки дуже проста. Під час перепаду напруги в офісі один з менеджерів-веломарафонців жартома сказав, що якщо згасне світло, то хоч педалі крути. Головного інженера компанії, Сергія Кронтаба ці слова наштовхнули на ідею, яку активно підтримала ініціативна команда співробітників-велолюбителів.

Технічний відділ центру проаналізував наявні закордонні розробки, провів власні дослідження, і спільно з Федерацією велосипедного спорту України створив унікальний велотренажер-генератор. У ході його випробувань інженерам вдалося досягти ККД системи на рівні 96% — найкращий сучасний показник у цій галузі. Максимальна потужність велогенераторів становить 1,4 кВт. Середньостатистичний велосипедист здатен видавати 160-350 Вт енергії, що протягом 30 хвилин дозволяє отримати 0,0768-0,168 кіловат-години електроенергії.

Під час експерименту з працюючими на тренажерах за графіком співробітниками-ентузіастами були істотно зменшені енерговитрати на обслуговування всієї IT-інфраструктури, розміщеної в Датацентрі, й у рази скорочено споживання брудної електроенергії. Також у процесі досліджень інженери компанії були приємно здивовані несподіваним ефектом. Після накрутки на велогенераторі понад 50 Вт збільшувалася продуктивність роботи:

  • програмістів — на 17%
  • траблшутінг мережі — на 20,3%
  • по впровадженню IPv6 — на 29%
  • просування сайтів (CEO) — на 18%

«Виключно завдяки залученості колективу, його любові до велоспорту та новітнім технологічним ідеям подібна розробка змогла стати реальністю», — з гордістю резюмував головний інженер компанії Сергій Кронтаб.

Система вже пройшла тестову обкатку, й тепер клієнти датацентру Колокол можуть «накрутити» пільгові вати електрики. Мінімальний час роботи — 15 хвилин, в результаті чого в енергетичну скарбничку датацентру потрапить близько 38-84 ват-годин електроенергії. Користувачеві буде виданий спеціальний сертифікат з кодом на вироблену кількість ват-годин. А при генерації рахунку білінг автоматично врахує Ваші «зелені веловатти».

Саме завдяки цій розробці гарантований подвійний ефект: електрика для розміщених організаціями серверів може стати безкоштовною, а їхні співробітники — більш стрункими. Для клієнтів компанії — творців чистої велоенергії — вже відкриті душові кімнати, плануються міні-зони відпочинку. Єдиний нюанс — час на велогенераторі необхідно резервувати заздалегідь через відділ продажів.

Датацентр Колокол не збирається зупинятися на досягнутому та заявляє, що розробка вже завтра допоможе пересічним українцям створювати енергію прямо в домашніх умовах! Будь-який бажаючий зможе купити портативний примірник для домашнього користування та перетворити чи не будь-які повторювані механічні рухи вдома на чисті вати! Облік такої електроенергії фахівці компанії збираються вести в Єдиному онлайновому центрі обслуговування абонентів велогенераціі. Слідкуйте за анонсами!

Більш ранні розробки нашого відділу R&D: